Använd köttprodukternaHär är alla köttdetaljer listade med lite råd om hur de kan tillagas beroende på deras egenskaper.


Filé
Är den möraste köttdetaljen & ska tillagas försiktigt för att den inte ska överstekas.

Om filén tillagas i ugnen tillaga den i högst 125 grader. Filén kan även stekas i panna eller grillas i tjockare bitar eller hel. Salta gärna köttet 15 minuter innan det tillagas.


Entrecote
En av de möraste köttdetaljerna av nöt.

Köttdetaljens marmorering gör den mör och smakrik. Den tillagas ofta i skivor antingen i panna eller på grill men kan även tillagas hel i ugnen där den steks i panna först för att få en stekyta. Tänk på att den ska vara rumstempererad när den tillagas. Salta gärna köttet en 15 minuter innan det tillagas.


Ryggbiff
En av de möraste köttdetaljerna av nöt.

Ryggbiff steks hel i ugnen eller skivad i panna och går även att grilla. Den kan även användas i biff stroganoff eller strimlad i en wok.


Rostbiff
Används oftast som rostbiff som tillagas i ugnen.

Det finns engelsk och fransk rostbiff. Engelsk rostbiff tillagas på högre temperatur än en fransk rostbiff. Rostbiffen går även att steka i panna, användas till biff stroganoff eller att grilla uppskivad.


Innanlår
Är mörare än ytterlåret och passar att stekas som en rostbiff eller porterstek.

Innanlåret kan skivas och grillas eller stekas hel i panna. Den kan även skivas i smala skivor och stekas till lövbiff eller användas i biff stroganoff eller sjömansbiff.


Ytterlår
Är en mager och ganska hård köttdetalj.

Den tillagas ofta som stek i ugn till exempel som tjälknöl. Den passar bra i grytor som sjömansbiff, biff stroganoff eller så kan den tillagas som en grytstek.


Nötrulle
Tillagas lång tid under låg temperatur till exempel som tjälknöl. Den kan även kokas lång tid för att bli ett mört och gott kött.


Fransyska
Passar bra att använda i grytor men är den klassiska steken i både ugn och gryta. Den kan användas som rostbiff, porterstek, slottsstek, biff stroganoff eller sjömansbiff.


Högrev
Är en ganska fet köttdetalj med mycket smak.

Den passar perfekt i grytor och långkok som till exempel Boeuf Bourguignon eller Kalops. Den går även att göra som stek i ugn, steka i panna eller grilla i skivor.


Bringa
Är en hårdare köttdetalj men har ganska mycket fett i sig och är smakrik.

Den gör sig bäst i en gryta eller soppor där den får tillagas länge så den blir så mör att den nästan faller isär. Koktiden för en bringa med ben är på närmare 3 timmar.


Bogstek
Är en mager och hårdare köttdetalj.

Den passar väldigt bra i grytor, i soppor eller som en stek i ugnen. Boksteken gör sig bra i långkok som sjömansbiff, porterstek, slottsstek, tjälknöl, kalops eller en gulasch.


Läggskivor
Är en smakrik köttdetalj som passar bäst i grytor och soppor.

Den ska tillagas lång tid för att den ska bli mör, minst 3 timmar. Osso boco är ett exempel på vad lägg kan användas till.


Birgitta och Evalds Ekologiska Naturbeteskött • Sjönäsgatan 26, 579 99 Berga

Hemsida av Webbolo